3 Şubat 2012 Cuma

Yörükler...


Yörükler... 

Diğer toplumlarca Anadolu'nun yüzyıllarca ezilen, hor görülen, özüne – atasına -devletine sadık, onlarca devletin kurucusu, Orta Asya insanları... 

Yörük dedin miydi çoğu kimse bilmez. Bilmek istemez bazı gerçekleri... Anadolu'nun yüzyıllarca sahipliğini yapmıştır onlar. Her taşında her toprağında Yörükler çarık eskitmiştir, Anadolunun... 

İskitler'den, Hunlar'dan, Göktürkler'den, Selçuklular 'dan, Anadolu Beylikleri'nden, Osmanlı'dan bu yana Anadolu'da var olmuş , benliğini korumuş ; yüreklerindeki ata yurt Orta Asya hasretini köylerine, obalarına, yaylalarına, çocuklarına ve dini inançlarına yansıtmış Orta Asya Türk'ü onlar... 

Konar göçer oluşları nedeniyle, hiç bir zaman medeni görmedi Anadolu Halkı onları. Halbuki onlar, Anadolu'daki birçok topluluktan daha medeniydi. 

Çoğunun okuma yazması yoktu ama insana, kadına, örflere, adetlere, dinlere, mezheplere ve de kendilerinin kurdukları devletlere, tüm medenilerden daha saygılıydı. 

İskitleri, Hunları, Göktürkleri, Selçukluları, Anadolu Beyliklerini, Osmanlı'yı hep onlar kurmuştu. Yörüklerin falanca boyu, Yörüklerden falanca bey kurmuştu tüm bunları. 

Ve kurulan o devlete, Türkmenlik bilinci, Orta Asya kültürü var olsun diye koşa koşa gelmişler, kendilerinden insanların kurup aslının Yörük-Türkmen olduğunu unutan tüm Türk devletlerine, kendilerine yapılan en ağır zulümlerde bile "Devlet bizim babamızdır" diyerek, gık demediler. 

En ölümcül savaşlara gözünü kırpmadan Yörükler gitti. 

Obalarında, yaylalarında, şehirdeki medenilerden vergi alamayan vergicilere "Devlet bizim babamızdır, canımızdır." diyerek 10 koyunundan ikisini, onlar vergi diyerek verdi.

Eşkiya, dağlara hakim olup devlet düzenini bozmak istediğinde Yörükler karşı koydu. 

Padişahlar, sultanlar yeni anayurtlar fethettiğinde "Devletimiz oralarda da yaşasın, dirlik sürsün" diyerek Yörükler can-ı gönülden gitti. 

Ötüken'i, Tanrı Dağlarını, Horasan'ı, Semerkand'ı, Beş Balık'ı, Turfan'ı ve diğer onlarca illerini unutmadılar, Anadolu'da Orta Asya'yı, Türkmenlik-Yörüklük'ü yaşatmaya çabaladılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder