7 Şubat 2012 Salı

Mehmet Rauf / Eylül


Aylardan Eylül... Sonbaharın incisi !!

Eylül!.. Öyle bir ay ki, geçen her güzel günü için ona minnettar olmak gerekliydi. Eylül esef ve özlem ayıdır, içine birkaç günlük kış hücumundan acı düştüğü için, insan o güzel havaların, devamlı yazın artık geçtiğini anlayıp esef eder ve özlem çeker. 

Kalabalık içinde yalnız yaşamak, kalabalık içinde gezip beraber bir köşeye kaçmak, işte asıl zevk budur. İnsan kalpleri, birbirine bağlılığın ne demek olduğunu o zaman anlar. Ben seni ne kadar sevdiğimi başka kadınları gördüğüm zaman anlıyorum. 

Eylül hüzünlü bir aşk romanıdır. Gözlerde başlayıp gözlerde yaşanan ve yine gözlerde biten, vuslatın olmayacağını bile bile yine de kalplere söz geçirilemediği için yaşanan, duygusal boyutta kalarak saflığını koruyan, bedensel boyuta taşınarak kirletilmeyen güçlü bir aşkın romanı...

Türk Edebiyatı Servet-i Fünun Döneminin en mühim romancılarından biri olarak hafızalarımıza yer edinmiş Mehmet Rauf'un Eylül'ü ilk psikolojik roman olması hasebiyle bu dönemin en önemli eserlerinden biridir.

Romanda olaylardan çok, kahramanların iç dünyalarının anlatımına ağırlık verilmiş, çok başarılı ruhsal çözümlemelerde bulunulmuş ve kahramanların ruh halleri çok iyi bir şekilde okuyucuya aktarılmıştır.

Kitabı okurken, eski İstanbul’un perspektifine, o dönemin kıyafetlerine, yalılarda hüküm süren aile hayatının tüm ayrıntılarına ve en önemlisi de samimi ve sıcak duygulara tanık oluyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder