31 Ocak 2012 Salı

Twitter’a sansür geliyor, tweet’leriniz her an silinebilir


140 karakter deyip geçmeyin, dünyada 225 milyon kişi, Türkiye’de ise 5 milyon kişi Twitter’da bu 140 karakterle kendini ifade ediyor.

Twitter’ın merkezinden yapılan bir açıklama ile bundan böyle Twitter’ın ülke bazında mesajları (tweet’leri) sansürleyebileceği duyuruldu.Şirketin blog sayfasındaki açıklamaya göre kullanıcılar yaşadıkları ülkelerin yasalarına aykırı mesajlar gönderdiklerinde bu mesajlar sistemden silinecek. Bu durumda Twitter’da yayınlanan herhangi bir içerik, o ülkenin  yönetimi tarafından uygunsuz görüldüğünde, lokal olarak yasaklanabilecek.

Tweeter'da mesaj yasaklaması için, ilgili ülkenin yetkili makamından bir talep alınması yeterli olacak. O ülkede, belirtilen tweet yasaklanırken, başka bir ülkede ise aynı tweet görüntülenebilecek.

Google ve Facebook gibi şirketler halihazırda ülke kanunlarına uymayan içeriği sansürleyebiliyorlar. Ancak Twitter ifade özgürlüğü açısından çok daha uygun bir sosyal medya ortamı idi.

Arap Baharı’nda Twitter’ın oynadığı rolü hatırlarsak, anlık mesajlaşmanın sosyal örgütlenme açısından ne kadar önemli olduğu aşikar. Keza İran’da 2009 seçimleri ardından ortaya çıkan 'Yeşil Hareket', son dönemlerdeki Wall Street işgali gibi sosyal örgütlenmelerde de Twitter’ın rolü büyük.

Twitter, blog yazısında kendini savunuyor; “Küresel olarak genişliyoruz ancak bazı ülkelerin ifade özgürlüğüne bakışları bizden çok farklı” diyor.

İnternetin kullanımı yaygınlaştıkça ifade özgürlüğü, kişisel haklar ve özel hayatın korunması gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Sorunlar büyüdükçe de devletler refleks olarak tek çare sansüre sarılıyorlar.

İnternet ve özellikle sosyal medya dünyadaki yönetimlere karşı toplumların örgütlenmesine olanak sağlıyor, bu da yönetimler için büyük bir tehlike olarak görülüyor. Bir yandan teknolojiyi küresel anlamda pazarlama savaşı sürerken diğer yanda kendi kazdıkları kuyuya kendileri düşüyorlar.

Karşıt düşüncelere tahammülsüzlük günümüz  sosyal medyasında sansür olarak karşımıza çıkıyor. .

Ancak hem internetteki haber akışını kesmek hem de sosyal medya üzerinde kontrol kurmak artık nerdeyse imkansız. Bir yandan sansür uyguladıkça diğer yandan bir dizi bedel ekonomik ya da siyasal olarak geri dönüyor. Zira internette bir şeyi tamamen yasaklamanın yolu yok. Günümüz dünyasında internetin fişini çekmek da artık olası değil.

Twitter’in ülke bazındaki bu sansürü Türkiye’yi nasıl etkileyecek henüz bilmiyoruz ancak son yıllarda ifade ve basın özgürlüğüne getirilen engellemeler göz önüne alındığında, Twitter’ın bu ülke bazında sansür uygulanabilirliği, iktidarın işine yarar gibi görünüyor.

Bizde ifade ve bilgi edinme, haberleşme, basın özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüklerimiz zaten gelişmemiş durumda, Twitter’ın bu sansür uygulaması ile “yasalara aykırı mesaj (!)” rahatlıkla engellenebilir.

Twitter’ın sansürü Türkiye’de misli ile sansüre davetiye çıkartacaktır! Çünkü sansür altyapımız zaten oldukça müsait!






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder