31 Ocak 2012 Salı

Büyük İskender


Büyük İskender hakkında yazacak kadar ne tarih bilgim var ne de cesaretim. Ama birşeyler yazmadan da duramayacağım. Birkaç yıl önce Büyük İskender filmini herkes gibi ben de seyrettim, tabi çok etkilendim. Ama Büyük İskender’i tanıyabilmek, anlayabilmek için iki saatlik bir film seyretmek yeterli değil, şüphesiz binlerce sayfa kitap, mecmua makale okumak gerekir. 
Benim yazacaklarım sadece bir kaç not düşmek olabilir. Büyük İskender tarihte gelmiş geçmiş herhalde en büyük lider, en büyük askeri deha, devlet adamı, politikacı, psikolog, stratejist ve taktisyen. İdealleri var, vizyonu var, hayalleri var. Müthiş bir inancı, etkileme gücü, karizması, cesareti ve daha pek çok özelliği var. Ondan evvel ki ve ondan sonra ki pek çok hükümdar gibi dünyaya hakim olmak istiyor. Bütün dünyayı ve bütün dünya insanlarını kendi koyduğu, koyacağı düzen, idari, hukuki, askeri, sosyal, ahlaki kurallarla olabilecek en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor. Belki de bugün çok duyduğumuz globalizmin öncülerinden. 
Büyük İskender Milattan Önce 333 yılında İskenderun’da Pers İmparatoru Darius III ile karşılaştığında ordusunda sadece 30, 000 asker var. Mekadonya’dan çıktığında 43000 piyade ve 6000 atlısı vardı ama bunların önemli bir kısmı paralı askerlerden oluşuyordu. Darius’un ordusu ise yaklaşık 500, 000 kişiden oluşuyordu, yani İskender’in ordusunun 16 mislinden fazla. Darius’un ordusundakilerin de önemli bir kısmı paralı askerlerden hatta Makedonya’lılardan oluşuyordu. Aradaki bu büyük güç farkı savaşın arifesinde belli olduğu zaman Iskender’in ordusunda çok tabii olarak büyük bir moral bozukluğu yaşandı. 
Büyük İskender’in vasıflarından biri ve belki en başta gelenlerden biri de iyimser olması, iyimserliğini hiçbir zaman kaybetmemesi, hiçbir zaman paniklememesi ve kendini kötümserliğe kaptırmamasıydı. İşte bu özelliğini yine öne çıkararak savaştan önce askerlerine bir konuşma yaptı. Gösterdiği cesaret ve azim bulaşıcıydı. Konuşmasını bitirdiğinde askerleri adeta transa geçmiş, kılıçlarını havaya kaldırmış bir durumda çığlıklar atıyorlardı. 
Tarihte gelmiş geçmiş bu en büyük savaşlardan birinin sonucunu ve kimin kazandığını söylememe gerek kalmadı sanırım. İyimserlik ve cesaret yetenekle birleşip kazanmıştı. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder